با افزایش سن، خطر ابتلا به آرتروز بیشتر می شود. آسیب مفاصل ناشی از این بیماری می تواند باعث تورم، درد و تغییرات فیزیکی در پاها و مچ پا شود. وقتی می ایستید، راه می روید یا می دوید، احتمالاً به 33 مفصل هر پا فکر نمی کنید. اما پاهای شما ساختارهای بسیار پیچیده ای هستند. هر مفصل نقش مهمی در تحرک، حمایت و تعادل شما دارد. همه این مفاصل نیز در برابر آرتروز آسیب پذیر هستند.
انواع آرتروز پا
آرتریت یک اصطلاح عمومی برای گروهی از بیش از 100 بیماری است. این می تواند شامل التهاب و تورم در داخل و اطراف مفاصل شما و بافت نرم اطراف باشد.
در بسیاری از انواع آرتریت، مفاصل شما به مرور زمان فرسوده می شوند. شما به آرامی غضروف صاف “بالشتکی” درون آنها را از دست می دهید. در نتیجه، استخوانهای شما به یکدیگر ساییده و سایش میشوند. بافت های نرم در مفاصل شما نیز ممکن است شروع به فرسودگی کنند. پس از مدتی، ممکن است مفصل کار نکند یا آنطور که باید حرکت نکند.
انواع مختلفی از آرتریت می تواند باعث درد در پا شود، از جمله:
- استئوآرتریت یا آرتریت “ساییدگی” شایع ترین نوع است. پزشکان همچنین آن را بیماری مفصلی دژنراتیو یا آرتریت مرتبط با افزایش سن می نامند. استئوآرتریت معمولاً در طی سالیان متمادی تغییراتی ایجاد می کند. مفاصل پا که در آن ها شایع تر است عبارتند از:
- سه مفصل شامل استخوان پاشنه، استخوان وسط پای داخلی و استخوان وسط پای خارجی شما
- مفصل شست پا و استخوان پا
- مفصلی که مچ پا و ساق پا به هم می رسند
- آرتریت روماتوئید یکی از جدی ترین اشکال است. این یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن شما به مفصل حمله می کند. معمولاً در یک مفصل در هر دو طرف بدن شما اتفاق می افتد.
- نقرس زمانی اتفاق می افتد که در رژیم غذایی خود اسید اوریک انباشته شود. بیشتر در انگشت شست پا دیده می شود زیرا دورترین قسمت بدن از قلب شماست.
- آرتریت پسوریاتیک ممکن است در یک یا چند مفصل از جمله مچ پا و انتهای انگشتان پا رخ دهد. همچنین ممکن است باعث تورم انگشت پا به نام داکتیلیت شود.
- آرتریت پس از ضربه پس از آسیب، به ویژه دررفتگی یا شکستگی استخوان اتفاق می افتد. ممکن است سال ها متوجه مشکلات نشوید.
آرتروز چگونه روی پا تاثیر می گذارد؟
هر پا دارای 28 استخوان و بیش از 30 مفصل است. شایع ترین مفاصل پا که آرتریت بر آن تأثیر می گذارد عبارتند از:
- مفصلی که مچ پا و ساق پا به هم می رسند.
- 3 مفصل پا که استخوان پاشنه، استخوان وسط پا داخلی و استخوان وسط پا خارجی را درگیر می کند.
- مفصل شست پا و استخوان پا.
آرتریت پا چگونه تشخیص داده می شود؟
در اینجا برخی از مراحلی که یک پزشک ممکن است برای تشخیص آرتریت پا انجام دهد آورده شده است:
سابقه پزشکی: یک متخصص ممکن است در مورد علائم شما، زمان شروع آنها و هرگونه سابقه خانوادگی آرتریت یا شرایط مرتبط سوال کند.
معاینه فیزیکی: یک متخصص پا و مچ پای شما را معاینه می کند و به دنبال نشانه هایی از تورم، حساسیت، گرما یا تغییر شکل است.
تست های تصویربرداری: اشعه ایکس، ام آر آی و سی تی اسکن می تواند به تشخیص آسیب مفصل، تورم یا سایر ناهنجاری ها کمک کند.
آزمایش خون: آزمایش خون می تواند به شناسایی نشانگرهای التهابی یا آنتی بادی های مرتبط با اختلالات خود ایمنی کمک کند.
آرتریت پا می تواند یک وضعیت چالش برانگیز باشد که منجر به درد، سفتی و کاهش تحرک می شود. با فعال ماندن و برداشتن گام هایی برای مدیریت این بیماری، می توانید کیفیت زندگی خود را بهبود بخشیده و به انجام کارهایی که دوست دارید ادامه دهید.
آرتروز پای چپ
آرتروز پای چپ به تخریب تدریجی غضروف مفصلی و التهاب در مفاصل پای چپ اطلاق میشود. این وضعیت میتواند بر مفاصل مختلف پا از جمله مچ پا، زانو، و مفاصل کوچکتر پا تأثیر بگذارد. آرتروز پای چپ خیلی تفاوتی با آرتروز پای راست ندارد.